Ралица Гребенарова зад кулисите на Start It Smart | Pre-Accelerator

Броени дни преди старта на втория сезон на Start It Smart | Pre-Accelerator решихме да ви запознаем с един интересен човек от нашия екип. Шеговито, но сърцато Тя определя себе си като майка-орлица на екипите, участващи в преакселераторската ни програма.

 

Питате се защо? Ами, защото именно тя е човекът, който се грижи за всички отбори – въвежда ги в дълбините на предприемаческа екосистема и следи развитието на мечтаните им проекти. Тя е Communications в Start It Smart | Pre-Accelerator. Запознайте се с Ралица Гребенарова.

 

  1. Здравей, Рали. През последните 3 години си част от екипа ни. Спомняш ли си кога и как разбра за Start It Smart?

Знам за Start It Smart още от самото й основаване преди 5 години във ФМИ към СУ.  По това време бях студентка там и съответно познавах част от момчетата, които стартираха организацията. Признавам си, че в началото не бях много заинтересована от случващото се, но 2 години по-късно вече давах цялата си енергия, креативност и време за инициативите на Start It Smart.

 

  1. На 15 септември започва вторият сезон на програмата. Какво те вдъхновява да се грижиш за развитието на толкова много екипи?

Да си отговорен за развитието на 15 отбора е като да си родител. Те израстват пред очите на целия ни екип. От едни неуверени в собствените си способности хора, те се превръщат в предприемачи, моделиращи продукта и услугите си спрямо пазара, опознават стартъп света и собствения си потенциал. Обожавам блясъка в очите им, мотивацията и наивността им, с която се борят за мечтите си. Толкова е зареждащо!

 

  1. Кои са 3-те силни страни на предприемаческата екосистема в България?

Като предприемаческа дестинация България е в самото начало на своето развитие. Имаме изключителни гении и иноватори,  които стоят там някъде и разработват продукти, които никой не вижда. Това са хора, на които им трябва поле за изява и малко смелост, за да задвижат колелото и сбъднат мечтите си. Други положителни страни на родната екосистема са не толкова голямата конкуренция и многото пазарни ниши, които тепърва ще се запълват.

 

  1. Какво ще посъветваш новите екипи, влизащи в програмата?

В света на предприемачестовото трябва да бъдеш смел, решителен, комуникативен и изключително деен.  Всички екипи трябва да бъдат с ясното съзнание, че идеята им доста ще се измени преди да види бял свят. Необходимо е да са адаптивни, да правят бързи и смели итерации и да не се страхуват от промени.

 

  1. И като за финал – Start It Smart, защото…. 

светът ти дава целия ресурс, от който имаш нужда. Ти просто трябва да го поискаш.

 

Снимки: Мария Христофорова, SUPERлятна академия “Аз мога тук и сега”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *