10-те научени урока по пътя на всеки предприемач

 Стартирането на собствен бизнес носи със себе си много неизвестни пътища. Пътища, които предстои да бъдат извървяни или такива, които престои да бъдат създадени.

14 екипа избраха да коват сами съдбата си и да се впуснат в 10-седмичното приключение, наречено Start It Smart | Pre-accelerator.

 

Те се бориха със страховете си, за да станат точно тези, които винаги са искали да бъдат. Разбира се, всеки един от тях извървя нелек път, за да стане предприемач, но стоейки на финала, е готов да сподели с усмивка научените уроци, преживените болки и опит… Всички онези неща, направил ги по-добри предприемачи и по-силни хора.  А сега нека се запознаем с част от техните най-искрени и лични прозрения.

 

 

“1. Помогни си сам, ако нямаш богат чичо или другарче в акселераторите!
2. Ако продукта ти може да бъде разработен за кратко време – не пичвай.
3. Have fun!!!”

 

 

„Програмата на Start It Smart | Pre-Accelerator е подходяща за всички, които искат да правят нещо, но още не са установили какво точно е, имат опит с НПО, някакъв бизнес или са пробвали да стартират преди, но са се провалили подари липса на знания и опит…Всички те са длъжни да кандидатстват за сезон две.“

 

 

„Най-важното което ми даде програмата е увереността. Всяко нещо, което научавах добавяше яснота на пътя, който ни предстои.  Водене на преговори, изграждане на взаимотношения, lean методологията, презентиране и много други полезни знания със сигурност ще ми послужат в бизнеса, с който сме се захванали.“

 

 

“Най-важното нещо, което научих по време на програмата е това, че екипът на даден стартъп е главно определяш и един от най-важните фактори за стартиране на успешен бизнес.”

 

 

“Благодарение на програмата и менторите, разбрахме как да валидираме хипотези, свързани с проекта, как да разберем нуждите на потребителите ни, как най-лесно и използваемо да имплементираме това решение и накрая как да го презентираме.”

 

 

“Имаше трудни моменти, но те по-скоро бяха стъпки и трамплини, през които човек трябва да премине!”

 

 

“Много е трудно да сформираш правилния екип. По принцип това е моя задача…Start It Smart ми помогна изключително много в тази насока, как по-бързо да пресявам хората и да взимам правилни решения.”

 

 

“Необходимо е все повече хора да кандидатстват в преакселератора, защото ще научат МНОГО, ще се забавляват много, ще се мотивират много. Програмата е най-лекият път хората да поемат своя бизнес в ръцете си. Обикновено, за да стартираш нещо, то сякаш се намира в центъра на една къща. А ти трябва да преминеш през всички коридори, трябва да отвориш всички врати, за да го достигнеш. В преакселератора си като Дядо Коледа – спускаш се през комина- и си там!”

Всяко начало е трудно, но все пак е начало.  Те научиха много от програмата, a  ние научихме много повече от тях.  Ако и ти си готов да се учиш – прозорецът за кандидатстване в сезон 2 вече е отворен. Очакваме те! 🙂

 

One reply on “10-те научени урока по пътя на всеки предприемач

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *