6 причини, поради които твоят стартъп ще се провали

Ако си предприемач и имаш стартъп, ти си длъжен поне веднъж да се провалиш. Да, това не е шега и е повече от възможно. Статистиката също е ясна и красноречива –  9 от 10 стартъпа се провалят. Но това не трябва да те плаши.
Колкото повече един човек трупа опит, толкова по-добре. Когато стартираш бизнес увери се, че ще преодолееш всички тези 6 причини и ще увеличиш многократно шансовете си за успех.  А сега, смело напред.

  • Поставяш приходите пред клиентите си

 

Това е една най-честите причини , поради които повечето начинания се провалят. Винаги ще имаш достатъчно възможности да монетизираш твоята услуга или продукт, затова първо провери дали идеята ти би генерирала и задвижва продажби. Провери дали твоят продукт наистина променя живота на клиенти ти. Ако това е така за голям брой хора, то тогава те ще бъдат готови да платят. Твоят бизнес план е абсолютно безполезен, ако клиентите не са готови и не искат да платят за даден продукт.

  • Мислиш на „дребно”

 Разбери дали проблемът, които решаваш е наистина проблемът на голяма част от хората, а не е само твои и на твоите приятели. Мисли мащабно и глобално. Базирай продукта или идеята си на колкото се може по-голяма аудитория, така потенциалът й за растеж е още по-голям и увеличаваш шанса си за по-голям и успешен бизнес.

  • Доловен си, но не съвсем

 Твоят продукт или услуга ще бъде толкова добър, колкото хората, с които работиш или наемаш да работят за теб. Ако основният ти екип е посредствен, такъв ще бъде и твоят продукт. Наемай бавно, уволнявай бързо! Ако смяташ, че си направил лош избор с даден човек, бързо промени това. Не е нужно да даваш цялото си време и пари, за да чакаш някой да се докаже….някъде там, някога във времето. Бъди етичен, но безмилостен. Има достатъчно добри специалисти, които са готови да работят с теб, ако бизнесът ти е твоята страст и им покажеш това.

  • Lean & Dirty

 Няма такова нещо като идеален продукт или услуга. Ако прекарваш цялото си време в промени и усъвършенстване на продукта си, той никога няма да бъде такъв. Продуктът се развива с течение на времето чрез постоянна обратна връзка от клиентите и тяхното използване. Спести си мъката, времето и парите и изгради продукта, който твоите клиенти искат.

  • Липса на адаптация

 Повечето предприемачи не успяват в начинанията си , защото не могат да се адаптират към променящата се динамика, изисквания на клиентите и пазара. Предприемачът трябва да взима бързи решения и да променя хода на курса, когато има нужда. Той не трябва да бъде твърде прикрепен към плана, който е имал в началото. Разбира се, това не означава да започва отначало всеки път, а просто да надгражда основната рамка на бизнеса си.

  • Маркетинг

 

Една дума, а притежаваща толкова тежест в успеха на даден продукт. Има много възможностите за популяризиране на стартъпите и техните продукти, проблемът е, че стартиращите предприемачи не знаят какво точно да направят. Фокусирай усилията си върху социалните медии и мрежи – създай и се ангажирай с подходящи общности, достигни до влияятели хора в тези среди още преди да си пуснал своя продукт . Добрият маркетинг не винаги изисква пари, но много изисква много време.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

В крайна сметка всеки предприемач иска да има успешен стартъп. Не поставяй прекалено голям натиск върху себе си, за да направиш първия си старт успешен. Просто се съсредоточи върху правилните неща и клиенти. Увери се, че продуктът ти е жив и ще бъде в играта!

Сподели най-големи си препятствия в стартирането на бизнес като оставиш своя коментар под статията. Нека заедно избегнем малките препъни камъчета. Очакваме с интерес твоята история!

2 replies on “6 причини, поради които твоят стартъп ще се провали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *