Как да пораснеш като предприемач за 10 седмици

В екипа на Start IT Smart І Pre-Accelerator oбичаме вдъхновяващите истории. Поради това решихме да споделим точно такава история, изживяна и разказана от Даниел Георгиев, участник в последния сезон на Pre-Accelerator. Ето я и нея в оригинал:

“От доста време не съм писал нещо дълго, но този път си заслужава : ) Казват, че когато си готов, съдбата ще те отведе на правилното място. За мен това беше Pre-Accelerator-a на Start IT Smart.

Винаги съм се интересувал от предприемачество. Не като създаване на собствен бизнес, но като философия. За мен предприемачеството е всяко нещо, което съзнателно извършваме към постигането на дадена цел. Дали ще е пари, щастие, здраве, любов, няма значение. Просто ще разкажа една история на един дъх:

Как пораснах с 1 година за 10 седмици?

Събудих се (разбира се когато имам идея не мога да спя нормално) към 3 часа и започвам да пиша какво мога да направя, за да се получи глупавият 3Д принтер.За момент се замислям: добре аз хубаво ще направя някакво ново изобретение, но как по дяволите хората ще разберат за него. Вече се провалих 4-5 пъти, заради това. Трябва ми нещо ново. Аз съм програмист, техничар, философче, малко тъп спортист, нещо ми липсва. Бизнес. Как да се науча да правя бизнес. Книга ли да прочета, клипчета ли, да ходя да продавам по улицата ли.

Добре де, ще се поразтърся малко в гугъл. “как се прави бизнес”. 800 000 резултата. Добре започвам да чета. 3 часа по-късно спи ми се, припадам в леглото. Ще продължа като се събудя. Два часа по-късно ставам и продължавам да си мисля за бизнес, маркетинг, продажби.

Това бях аз на 18 години. Пенсиониран гребец, понастоящем програмист, изхарчил всичките си пари за части за някаква мистериозна машина наречена 3D принтер. Идея номер 1214. Няколко месеца четях, слушах, гледах, общо взето правех всичко за да се науча на бизнес, но още не знаех бизнесът вари ли се, пече ли се, яде се суров ли.

Прочетох всяка книга за бизнес и ми се струваше най-тъпото нещо на света. За какво ми е бизнес план бе човек? Аз нямам 1 стотинка, за какво ми е как се наемат хора и защо по дяволите трябва да правя маркетинг реклама и да и смятам бюджета? Пич, аз съм на 18 и нямам компания с 5000 служители. С времето попадах на по-интересни книги – по-скоро за личностно развитие отколкото за бизнес. Ставаше по-интересно, но нищо свързано с моя проблем.

И тогава един ден СВЕТЛИНАТА: “потърси за стартъп, потърси за стартъп…” Добре втори опит. “how to make startup”. 141 000 000 резултата. Фак, не можеше ли да излязат по-малко. Още няколко месеца книги за стартъпи, бяха малко по-интересни, но все още скука. Чета, работя, гладувам, отслабвам, ям, дебелея, тренирам, заяквам, спя, не спя и състоянията се размесват през различните седмици.

И тогава един ден СВЕТЛИНАТА. “намери хора, които разбират от предприемачество.” Ок, добре почвам да търся: така този има стартъп, така и този приятел, така как да се запозная с други така и хоп: Silicon Drinkabout Sofia.

Добре петък съм там. Дългата история на кратко: Запознах се с много хора кандидатствах за Pre-Accelerator-a. Харесаха ме, одобриха ме и програмата започна. Това бях аз все още на 18 години. Вече пухкав, защото не тренирах много често, почти машина програмист, който работи по цял ден и вече не е беден като църковна мишка.

И ето, че приключението започна. За една седмица научих повече отколкото за 1 година. Никога не съм съжалявал толкова за това, колко време пропилях, но пък мех, ще наваксам. Една различна форма на обучение. Едни различни хора. Едни страхотни хора. Усмихнати, мотивирани, а бе направо да ги цункаш. За 30 мин написах бизнес план или по-скоро канвас, за 20 мин имах приоритети за следващите 10 години и за 10 дена все още не можех да жонглирам, мамка му!

Да, беше доста тежко. Не се бях чувствал толкова уморен от както съм жив, е освен след състезание по гребане, тогава наистина виждаш светлината повярвайте ми! Но си заслужаваше и бих препоръчал на всеки да го пробва.

10 седмици по-късно:

Светлините светнаха и започнах да говоря. Машинално. Мислех си само какво ще правя утре. Вече не трябваше на мисля над това какво говоря, от 3 седмици тренирам. Презентирал съм над 100 пъти и си изслушах презентацията още 300. Направо не можех да се слушам вече. Знаех го наизуст.

Това бях аз вече на 19 години. За 10 седмици бях пораснал с 1 година буквално и преносно. Сигурен съм, че ако след време стана успешен това ще е благодарение на всички тези хора, от които съм попил по-нещо. От Start IТ Smart, от Telerik Academy, от TUES и от основното ми училище. Благодаря ви искрено и продължавайте да променяте животи : ) За едни приказката свърши, за други сега може да започне : )”

След тази вдъхновяваща история, се надяваме новият сезон да донесе също толкова много положителни емоции на новите участници.

За финал да припомним, че апликационият прозорез за Сезон 3 е вече отворен. Ако имаш идея, която искаш да превърнеш в успешен бизнес – стани част от програмата на Pre-Accelerator. Сподели идеята си с нас тук:

РЕГИСТРИРАЙ ИДЕЯ!

 

[pexblogposts pex_attr_cat=”-1″ pex_attr_number=”9″ pex_attr_columns=”3″][/pexblogposts]

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *